۱-هدف : هدف ازتدوین این روش اجرایی شناسایی وضعیتهای اضطراری برای کسب آمادگیهای لازم، پیشگیری و نحوه واکنش در شرایط اضطراری و حوادثی که میتواند منجر به بروز پیامد های ناگوار بر محیط زیست و بحرانهای انسانی گردند، می باشد که گروههای مختلف مسئول در سازمان با درنظرگرفتن دستورالعملهای ویژه آمادگی و واکنش در وضعیتهای اضطراری و بحرانی درصورت بروز هریک از حالات اضطراری بتوانند واکنش مناسب نشان دهند و در به حداقل رسانیدن خسارت وارده به سلامتی انسانها و یا محیط زیست نقش موثری ایـفــا نمایند.
۲-دامنه کاربرد : دامنه کاربرد این روش اجرایی شامل کلیه فعالیتهای شرکت ***** را در بر می گیرد.
۳-مراجع : استاندادهای ISO 14001 و OHSAS 18001
۴-تعاریف :
شرایط اضطراری: حوادثی است که در اثر رخداد و عملکرد های طبیعی و انسانی بطور ناگهانی بوجود می آید و مشقت، سختی و خساراتی را به یک مجموعه یا جامعه انسانی تحمیل می کند و بر طرف کردن آن نیاز به اقدامات و عملیات اضطراری دارد.
کلیه تعاریف و اصطلاحات بکار رفته در این روش مطابق با تعاریف مندرج در استاندادهایISO 14001 : وOHSAS 18001 می باشد.
۵-روش اجرا و مسئولیت ها :
۵-۱- شناسایی وضعیت های اضطراری :
– سرپرست ایمنی بهداشت درخصوص شناسایی موارداضطراری کلیه مکانها ، ساختمان های مجموعه خالص سازان و هر نوع شرایط اضطراری مرتبط با فعالیت های شرکت که می تواند منجر به بروز پیامد های زیست محیطی و ایمنی بهداشت شغلی گردد اقدام نموده و طرحهای مقابله با هر یک را تدوین نماید.
۵-۲-تهیه نقشه های شرایط اضطراری:
نقشه های شرایط اضطراری شرکت می بایست شامل موارد ذیل باشند:
– نقاط خطرناکی که به طور بالقوه منجر به بروز شرایط اضطراری در هر یک از واحد ها می شود در نقشه مشخص می گردد. (بطور مثال، خطر آتش سوزی، انفجار، سقوط، برق گرفتگی…)
– نقاط امن (Meeting Points) که در شرایط اضطراری، پرسنل بتوانند به آن مکانها پناه ببرند.
– نقشه کپسول های اطفا،.
۵-۳- اعــلام وضعــیت اضطــراری :
– هرگونه وضعیت اضطراری نظیر بروز آتش سوزی ،زلزله ،حملات هوایی و … از طریق پیج و تلفن و یا سایر وسایل ارتباطی به اطلاع کلیه کارکنان (جهت پناه بردن به مناطق امن) می رسد.
۵-۴-آمادگی و واکنــش در وضعــیت اضــطراری :
– اقدامات لازم جهت مقابله با هریک از شرایط اضطراری مطابق طرح های مقابله که در پیوست همین روش اجرایی وجود دارد صورت می گیرد.
– لیست تلفنهای اضطراری شامل تلفن های درون سازمانی و برون سازمانی تهیه و در دسترس کلیه پرسنل قرار گرفته است.
– جهت کسب اطمینان ازآمادگی، آگاهی و صحــت ارتباطــات در وضعیتهای اضطراری حداقل سالی یکبار مانورهای لازم انجام گرفته و ارزیابی هایی از عملکرد و میزان آمادگی کارکنان درشرایط اضطراری به عمل آمده و نتایج آن در واحد ایمنی بهداشت مطرح شده و موارد لازم به واحدهای مختلف (درصورت نیاز) ابلاغ میگردد.
– قبل از انجام مانور توسط واحد ایمنی بهداشت، سناریوی انجام مانور تهیه و پس از انجام مانورها گزارشی تهیه و درصورت وجود نواقص، موارد درجلسات کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار مطرح خواهد شد.
– ازکلیه حوادث انسانی و شرایط اضطراری اتفاق افتاده در سیستم مدیریت زیست محیطی و ایمنی بهداشت شغلی (طی فرم گزارش حادثه و شبه حادثه به شماره F-OE-4-25/1) توسط مدیر یا سرپرست واحد، گزارش تهیه شده تا بررسی های لازم در خصوص آن توسط واحد ایمنی بهداشت صورت گیرد.
– کلیه پرسنل آموزشهای مقدماتی اطفاء حریق و کمکهای اولیه را دیده و بنا به صلاحدید نماینده مدیریت نسبت به استمرار این آموزشها اقدام میگردد.
– کلیه پرسنل با توجه به جدول تجهیزات فردی و عنوان شغلی خود تمامی تجهیزات حفاظت فردی تعیین شده در جدول مذکور را دریافت نموده و طی دریافت تجهیزات فردی، تعهد خود را جهت استفاده از این تجهیزات و حفظ سلامت خود و نگهداری صحیح اقلام اعلام می نمایند.
– اولین اقدامی که هر یک از پرسنل در مواجهه با شرایط اضطراری باید انجام دهند اطلاع رسانی سریع و به موقع به انتظامات می باشد.
– جهت داشتن آمادگی کامل در مقابل حوادث کاری و کنترل عوامل زیان آور و بیماری های ناشی از کار لوازم حفاظت فردی مناسب برای هر قسمت توسط واحد ایمنی بهداشت در فرم های جداول وسایل حفاظتی فردی به شماره F-OE-4-21/1 پیشبینی شده و بر اساس کاردکس تحویل وسایل حفاظت فردی به شماره F-OE-4-22/1 و فرم دریافت وسایل حفاظت فردی از انبار به شماره F-OE-4-23/1 تحویل پرسنل میگردد.
۶- سوابق : کلیه سوابق ناشی از اجرای این دستور العمل مطابق با روش اجرای کنترل سوابق و مدارک نگهداری می شود.
۷- مستندات :
۱-۷- دستورالعمل مقابله با آتش سوزی به شماره W-OE-4-07/1
۲-۷- دستور العمل مقابله با نشت به شماره W-OE-4-08/1
۳-۷- دستور العمل مقابله با زلزله به شماره W-OE-4-11/1
۴-۷-دستور العمل مقابله با حملات هوایی به شماره W-OE-4-09/1
۵-۷- دستور العمل مقابله با بیماری های اپیدمی ، عفونی و مسری به شماره W-OE-4-10/1
۶-۷- دستور العمل مقابله با اسید سوزی ، سوختگی بخار به شماره W-OE-4-12/1
۸- پیوست ها :
۱-۸- لیست وضعیت های اضطراری سازمان به شماره F-OE-4-24/1
۲-۸- نقشه های مربوط به شرایط اضطراری به شماره F-OE-4-40/1
۳-۸- فرم گزارش حادثه و شبه حادثه به شماره F-OE-4-25/1
۴-۸- کار دکس تحویل وسایل حفاظت فردی به شماره F-OE-4-22/1
۵-۸ فرم بازدید کپسول های اطفاء حریق به شماره F-OE-4-17/1
۶-۸ فرم آماری کپسول های اطفاء حریق به شماره F-OE-4-18/1
۷-۸ لیست لوازم جعبه کمک های اولیه به شماره F-OE-4-26/1
۸-۸- فرم تحویل وسایل کمک های اولیه به شماره F-OE-4-27/1
۹-۸- لیست استفاده کنند گان از وسایل کمک های اولیه به شماره F-OE-4-28/1
۱۰-۸- لیست شماره تلفن های داخلی و اضطراری به شماره F-OE-4-41/1
۹- تغییرات : بازنگری صفر
فایل ورد این روش اجرایی را از لینک زیر دانلود فرمائید:
برای مشاهده محصول دانلودی کلیه فرم ها و دستورالعمل های ایمنی کلیک کنید: