روش اجرایی

روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق چیست ؟

روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق را برای شناسایی خدمات به کار می‌ گیرند. این روش جهت تعیین تکلیف هر یک از محصولات نامنطبق و کنترل محصولات نامنطبق کاربرد زیادی دارد. بسیاری از افراد برای جلوگیری کردن از استفاده ناخواسته خدمات و محصولات این روش را تدوین می‌ کنند. تدوین نمودن روش ‌های اجرایی جهت کنترل محصولات نامنطبق بر اساس استانداردهای ایزو می باشد. طبق دستورالعمل هایی که مربوط به استانداردهای ایزو است تدوین نمودن روش های اجرایی برای برخی از سازمان ها الزامی نمی باشد. سازمان ها می توانند این روش و دستورالعمل اجرایی را مستند سازند و سپس از آن استفاده کنند.

جهت دریافت نشان استاندارد ملی و همچنین استقرار سیستم مدیریت باید روش اجرایی مورد استفاده قرار بگیرد. این روش کنترل محصول نامنطبق برای برخی از سیستم ها الزامی به شمار می ‌رود. به طور کلی شما باید به خوبی بدانید که این روش و دستورالعمل اجرایی دارای ویژگی‌ ها و مشخصات خاصی است. هر یک از افرادی که می خواهند در سازمان های متفاوت از این روش استفاده کنند باید در مورد ویژگی های روش کنترل محصول نامنطبق اطلاعات ویژه‌ ای داشته باشند. برخی از مهمترین ویژگی های این روش مناسب اجرایی را در ادامه معرفی می کنیم.

روش اجرایی
روش اجرایی

ویژگی های روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق چیست ؟

از جمله ویژگی هایی که در مورد روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق باید بشناسید و مهم می باشد عبارت است از :

۱٫ دارای هدف مشخص شده ای است

یکی از مهمترین ویژگی های دستورالعمل کنترل محصول نامنطبق هدف مشخص شده است که دارد. اطمینان از این مسئله که محصول در انطباق با هر یک از الزامات مشخص شده اشتباه نشود اهمیت زیادی دارد. شناسایی و همچنین استفاده اصولی از انواع خدمات ارائه داده شده بسیار مهم می باشد. کنترل شدن و تعیین تکلیف کردن در مورد روش‌ های اجرایی کمک می‌ کند که تمامی مزیت های لازم از این روش دریافت شود.

۲٫ دامنه کاربرد مناسبی دارد

 یکی از دیگر ویژگی هایی که مربوط به روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق است دامنه کاربرد مناسبی می باشد که دارد. این روش برای مواردی مانند محصول برگشتی، محصول نیمه ساخته، قطعات عودتی از تولید، قطعات امانی عودتی و کلیه قطعات یدکی تامین کننده کاربرد دارد. دامنه کاربردی که از این روش دریافت می شود روز به روز افزایش می‌ یابد. با افزایش پیدا کردن دامنه کاربرد افراد می توانند از این روش نهایت بهره برداری را دریافت کنند. برآورده نشدن خواسته و الزام های درخواستی طبق تعاریف دستورالعمل باید مورد بررسی قرار بگیرد. دقت داشته باشید که این ویژگی به عنوان یکی از ویژگی‌ های مهم روش ‌های اجرایی معرفی خواهد شد.

دستورالعمل
دستورالعمل

۳٫ مسئولیت هر یک از افراد در روش های اجرایی کنترل محصول متفاوت است

یکی از دیگر ویژگی هایی که در مورد روش های اجرایی باید به آن اشاره کنیم مسئولیت هایی است که به افراد واگذار می‌ شود. مسئول شناسایی و کنترل قطعات بر عهده مدیر کارخانه می باشد. البته مسئول انبار باید تمامی این این موارد را به مدیر کارخانه اعلام سازد. مسئولیت تعیین تکلیف کردن هر یک از خدمات ورودی بر عهده مدیر کارخانه است. در واقع مدیر کارخانه باید بداند که انواع قطعات وارداتی به کدام قسمت ارسال خواهند شد. مسئولیت شناسایی کردن خدمات نامنطبق طی فرایند تولید، بر عهده بازرس کیفیت است. مسئولیت تعیین تکلیف کردن محصولات برگشتی بر عهده مدیر عامل می باشد.

 در واقع شما برای اینکه روش اجرایی را در کارخانه و یا سازمان خود به کار بگیرید باید مسئولیت هر یک از اقدامات را به افراد خاصی واگذار کنید. در این صورت هر یک از فعالیت ‌ها به درستی و طی روند مشخص شده ای انجام خواهند شد. شرح فعالیت هایی که مربوط به روش‌های اجرایی می باشند باید طبق استانداردهای خاص ارائه گردند.

۴ بررسی محصولات و خدمات ورودی

از دیگر ویژگی هایی که مربوط به روش های اجرایی است در مورد محصولات و خدمات ورودی می باشد. در صورتی که کالای ورودی با سفارش ارائه داده شده نامنطبق باشد انباردار نیاز است که فرم کنترل محصول نامعتبر را تکمیل کند. سپس آن را جهت تعیین و تکمیل تکلیف به مدیر کارخانه تحویل دهد. تعیین تکلیف هر یک از امور به وسیله مدیر کارخانه انجام می پذیرد. تعیین و تکلیف شامل موارد متفاوتی مانند استفاده از قطعه در محل دیگر، عودت قطعه به فرد تامین کننده و غیره می باشد.

۵٫ روش های اجرایی کنترل دارای قطعات عودتی و امانی هستند

 از دیگر ویژگی هایی که مربوط به روش اجرایی است در مورد قطعات عودتی و امانی می باشد. قطعات درخواستی که مسئولین تولید راه اندازی می کنند به انبار عودت داده خواهد شد. سپس در محل قرنطینه از آنها نگهداری می نمایند. در واقع قطعات درخواستی باید در بازه زمانی خاصی تولید شوند. بررسی کردن قطعات امانی و عودتی به وسیله بازرس کنترل اهمیت زیادی دارد. در صورتی که پس از بررسی ایرادی در محصول مشاهده شود باید سریعا فرم نامنطبق بودن محصول تکمیل گردد. پس از آن فرم جهت تعیین و تکلیف باید به مدیر کارخانه تحویل داده شود. تعیین و تکلیف شامل مواردی مانند عودت قطعه به فرد تامین کننده و استفاده از قطعه در بخش دیگر می باشد.

روش های اجرایی
روش های اجرایی

۶٫ بررسی کردن محصول نهایی و نیمه ساخته

بررسی کردن محصول نیمه ساخته و محصول نهایی از دیگر ویژگی‌ هایی است که در مورد روش اجرایی اهمیت دارد. در صورتی که زمان انجام تولید و بعد از تولید انواع محصولات بازرس کنترل متوجه گردد که محصول با ویژگی‌ های مشخص گشته مطابق نیست سریعا باید فرم کنترل محصول نامنطبق را تکمیل کند. پس از آن فرم کنترل محصول نامنطبق را به اطلاع مدیر کارخانه برساند. مواردی که مربوط به تعیین تکلیف محصول نیمه ساخت است اجازه ارفاقی، اصلاح، دوباره کاری و درجه بندی محصول می باشد.

۷٫ روش های اجرایی مربوط به محصول برگشتی

 محصول برگشتی از دیگر ویژگی هایی است که در مورد روش های اجرایی اهمیت دارد. در صورتی که از طرف مشتری محصول برگشت بخورد، باید فرم عدم انطباق که از نظر مشتری اعلام شده است لحاظ گردد. اگر بازرس کنترل کیفیت تشخیص دهد که انطباق محصول به درستی انجام نشده است باید به مدیر عامل آن را اعلام کند.


منابع استفاده شده در این مقاله ویکی فرم:

https://www.iso-9001-checklist.co.uk/8.7-control-of-nonconforming-process-outputs-products-and-services.htm#:~:text=Control%20the%20nonconformity-,The%20three%20basic%20steps%20when%20it%20comes%20to%20controlling%20nonconformity,nonconformity%20must%20first%20be%20identified.

https://www.iso9001help.co.uk/83.html


محصول زیر مرتبط با این مقاله است، مشاهده فرمائید:


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.